The Institut d'Estudis Baleàrics presents the contemporary picture project La marca visible in ArteSantander

Marina Forteza

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, ha assistit a la inauguració de la fira internacional d’art ArteSantander, que se celebra a la capital càntabra del 15 al 19 de juliol. La fira, situada al Palau d’Exposicions i Congressos de Santander, acollirà fins a 42 galeries d’art contemporani especialitzades en diverses disciplines: pintura, escultura, instal·lació, fotografia, nous suports tecnològics, obra gràfica, dibuix i múltiples.

És la primera vegada que l'Institut d’Estudis Baleàrics (ILLENC) participa amb una exposició col·lectiva a ArteSantander, fet pel qual la consellera Tur considera important la participació atès que “ArteSantander és la segona fira més antiga d'Espanya després d'Arco i representa una fita cultural de gran importància en l'estiu”.

La creació visual balear tendrà presència a la fira a través de la mostra col·lectiva La mirada visible, una exposició organitzada per l’Institut d’Estudis Baleàrics i comissariada per Mónica Álvarez Careaga que recull les variades aproximacions formals i tècniques al dibuix contemporani que duen a terme un grup de sis artistes de les Illes Balears: Mònica Fuster, Albert Pinya, Cristòfol Pons, Isabel Servera, Cruz Ugarte i Damià Vives, privilegiant la idea d’aquesta pràctica multifacètica com la millor petjada visible d’allò humà. Un rastre de vida que s’origina en el treball i certifica la identificació essencial entre vida i temps.

El dibuix és, segons la comissària de la mostra, “una acció primària, que es relaciona amb l’empremta que el nostre cos provoca al món. Ha estat una forma fonamental d’expressió pública a través de la història i és el mode més simple i eficaç de comunicar idees visuals”.

Partint del reconeixement de que “qualsevol instrument, incloent el nostre dit que fa lliscar la sorra de la platja o la gota d’aigua vessada sobre la taula, pot generar una empremta, una petjada o una marca visible a la qual anomenam dibuix” l’exposició mostra treballs realitzats en diversos suports per artistes de distintes generacions.

Entre les obres seleccionades hi ha el vídeo inèdit de Mónica Fuster From cause to consequence (and back again) que investiga els significats de les paraules, les seves grafies i els seus sons, i la sèrie Un dibujo al día (o casi) on Cruz Ugarte posa en acció des de fa anys una disciplina de treball diari que constata la marca del temps.

En les seves reflexions sobre l’empremta de les nostres accions, Isabel Servera rescata els papers residuals marcats en dibuixar i els presenta també com a obra artística en les seves obres titulades Diari, mentre que Damià Vives atorga un format cartogràfic als seus dibuixos, registres de situacions reals on l’artista es troba immers.

Els darrers dibuixos, més introspectius i lluminosos, de Cristòfol Pons i d’Albert Pinya,  estan instal·lats en una certa ambigüitat, al límit entre la ingenuïtat i la ironia més punyent, i completen aquest panorama de cap manera exhaustiu de la creació artística balear al voltant del dibuix contemporani.

L’exposició es desenvoluparà en el context artístic que acompanya ArteSantander, la Fira Internacional d’Art Contemporani de Santander, que enguany celebra la seva 26ª edició amb la participació de 42 galeries espanyoles i internacionals que presenten projectes d’artistes emergents i de mitja carrera. La capital càntabra dóna la benvinguda aquest estiu al nou Centre Botín, dissenyat per Renzo Piano, que ha programat tres exposicions: l’esperada mostra de Carsten Höller titulada “Y”, “Ligereza y atrevimiento. Dibujos de Goya”, i una selecció de fons de la pròpia Fundació Botín. Artesantander coincideix amb el simposi “Coleccionismo, arte contemporáneo y sociedad. El milenio revisitado ”, que se celebrarà a la Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP),  sota la direcció de Rosina Gómez-Baeza.

We use our own and third-party cookies to improve our services and show you advertising related to your preferences by analyzing your browsing habits. If you go on surfing, we will consider you accepting its use. You can change the settings or get more information.