The Institut d'Estudis Baleàrics invites 15 curators to the Nit de l'art

Marina Forteza

Coincidint amb la celebració de la Nit de l’Art, la Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears ha convidat a nou comissaris internacionals a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics (ILLENC) i de l’Institut Ramon Llull. Uns programadors que se sumen als quatre curadors convidats per l’Associació de Galeristes Art Palma Contemporani i que assistiran a l’esdeveniment amb el suport econòmic de la Conselleria.Per la seva banda, el CC Addaya ha convidat dos comissaris, que assistiran a la Nit de l'Art a través del programa de residències de comissariat TalentIB de l’ILLENC. 

Aquests professionals podran veure en persona la creació visual de les Illes Balears i participar a diverses activitats per intentar crear una xarxa professional entre els artistes locals i els representants d’institucions de referència internacional en el món de l’art. En total, la Conselleria destina al voltant de 13.000 euros a les despeses de desplaçament dels comissaris. Una quantitat que sumada a la subvenció de 8.000 euros que rebrà la Nit de l’Art a través de la línia de fires i festivals i als dos concerts programats conjuntament amb FiraB! arriba als 22.000 euros d’aportació per part de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports a un dels esdeveniments artístics més destacats de l’any.



Comissaris convidats per l’Associació de Galeristes amb subvenció de la Conselleria

Clément Délepine. Codirector de la Paris International Art Fair.

Thom O’Nions i Adam Thomas (Sunday Art Fair, Londres).

Carlos Urroz. Director de la Fira ARCO (Madrid) des de 2010. Amb una amplíssima trajectòria en el món de l’art contemporani com a gestor cultural i com a empresari, ha estat membre del comitè assessor de la Fundación ICO i del consell assessor de la Sociedad Estatal para la Acción Cultural Exterior, entre altres càrrecs de responsabilitat.

Comissaris convidats per la Conselleria a través de l'Institut d'Estudis Baleàrics

Simona Gavioli, comissària. Directora i cofundadora de SetUp Art Fair, Bolonya, Itàlia. L’any passat va fundar Caavan SetUp, una associació cultural dedicada a la regeneració urbana a través de l’art contemporani que ha duit a terme nombroses exposicions. Com a directora i comissària del Premio Internazionale di Pittura Zingarelli – Rocca delle Macìe, organitza exhibicions orientades a potenciar la col·lecció de l’empresa Rocca delle Macìe, ubicada a Chianti, Siena. Aquest projecte investiga el retorn a la pintura figurativa i permet al públic acostar-se a l’art i al col·leccionisme.

Mónica Álvarez Careaga. Directora de la fira Drawing Room. Comissària, consultora i productora cultural. Va ser directora del Festival nacional Miradas de Mujeres el 2014. De 2007 a 2011 va ser assessora artística de la fira d’art contemporani ARTE LISBOA. Ha estat responsable de projectes comissariats de les fires Swab Barcelona, Set Up Bologna, Art Beijing i Mia Photo Milano.

Sergio Porlán. Director del Centro Párraga de Múrcia. Va ser director del Laboratori d’Art Jove (LAB) de Múrcia.  L’any 2009 va dirigir el festival internacional d’art emergent Alter-Arte. A banda de la seva tasca de gestor cultural, com a artista col·labora amb la galería d’Arte Contemporáneo Art Nueve des de 2008 i ha participat a fires com Volta Basel, Off Course Brussels, Untitled Miami, Preview Berlib i Arco Madrid.  

Susana Sanz Giménez. Comissària, crítica d'art i experta en art xinès contemporani. Doctora en Història de l'art contemporani xinès (Universidad Complutense, Madrid), Llicenciada en Estudis d'Àsia Oriental (UAM, Xina) i Màster en Història de l'Art Xinès (Universitat de Tsinghua, Pekín). Ha sigut editora executiva de la revista Art in China (2011-2012). Ha treballat com a professora d'Història de l'art espanyol a l'Acadèmia de Belles Arts de Pequín (CAFA, 2013-2014), i com a coordinadora cultural a l'Instituto Cervantes de Pequín (2013-marzo 2015). Actualment treballa com a comissària independent a cavall entre Espanya i la Xina.

Comissaris convidats via TalentIB pel CC Addaya

Cristina Ramos. Comissària independent nascuda a Astúries i afincada a Londres. Postgraduada en Comissariat d’Art Contemporani a la London Metropolitan University, és cofundadora de The LivingRoom, un projecte enfocat en l’exposició de pràctiques sonores juntament amb obres visuals.

Christian Lübbert Comissari i escriptor afincat a Londres, actualment està posant en marxa una editorial amb Cristina Ramos.

Comissaris convidats per la Conselleria a través de l’Institut Ramon Llull

Xavier de Luca. Format en art contemporani, fotografia i gestió cultural, desenvolupa el seu rol professional entre la Fundació Suñol de Barcelona y JISER Reflexions Mediterrànies, on n’és el director. JISER organitza i promou projectes artístics i d’investigació que plantegen com a objectius principals la mobilitat dels joves, el foment de la creació, l’intercanvi de propostes artístiques i la seva difusió a l’espai euromediterrani.

Eva González-Sancho. Va ser directora i comissària del MUSAC, Lleó (2013) i del FRAC Bourgogne, Dijon (2003-2011). Ha estat responsable de més de 50 exposicions i diversos projectes de recerca i art relacionats amb l'àmbit públic. També ha dirigit varis programes de residència d'artistes a França. OSLO PILOT Iniciat i finançat pel Municipi d'Oslo, i comissariat per Eva González-Sancho i Gunnar Eeg-Tverbakk, és un projecte de recerca per establir les bases d’una futura biennal a la capital noruega.

Slim Gomri. Artista visual que viu i treballa a Tunis. És el responsable de la programació i comunicació del Museu Safia Farhat / Centre des Arts Vivants de Radès. Des del 2007 ha exposat regularment el treball de la seva investigació plàstica a Tunísia, així com a Síria, Estats Units i França, entre d’altres. Actiu en l’àmbit associatiu, va ocupar el càrrec de president nacional de la JCI de Tunísia l’any 2003 i de vicepresident internacional l’any 2004, assignat a 9 països africans.

Manuel Cirauqui, comissari del museu Gugenheim de Bilbao, ha estat docent a Rhode Island Scholl of Design (RISD), comissari adjunt Dia Art Foundation i corresponsal a Freize, entre d’altres.

Virginie Pislot Fundadora de la plataforma de difusió i promoció de la crítica d’art Pensées Périphériques, ha creat i organitzat dues edicions del festival de crítica d’art internacional de Bordeus (2015 i 2017). Després de diversos anys exercint de comissària a galeries d’art a Bordeus, la Galeria Cortex Athletico y la Galeria Xenon, actualment coordina varis projectes d’art contemporani que tenen com a principal objectiu la mobilitat internacional de les artistes i crítiques d’arts.

Fira B!

En el marc de la col·laboració entre la Nit de l’Art i Fira B!, el divendres, 22 de setembre, tendrà lloc la trobada Residències i Programes de Creació, organitzada per l’Institut Ramon Llull. Es tracta d’una trobada internacional de residències que s’ha organitzat a Palma per tal de que coincidís amb Fira B! i la Nit de l’Art.  L’activitat tendrà lloc al Centre de Cultura Sa Nostra i comptarà amb la participació d’artistes i professionals que debatran sobre residències i laboratoris de creació en una sessió on cada convidat presentarà el seu projecte i on hi haurà un torn de preguntes i debat entre els assistents.

El dissabte, ja durant la Nit de l’Art, el CCC Pelaires acollirà dues actuacions de El Día Eléctrico (19:00h) i Bearoid (20:00h). Ambdós grups actuaran poc després a Ses Voltes juntament amb Jerry Blunt i Novembre Elèctric, afegint activitats musicals a una de les nits més esperades i concorregudes de l’any a Palma. Consultau el programa a www.firab.org

We use our own and third-party cookies to improve our services and show you advertising related to your preferences by analyzing your browsing habits. If you go on surfing, we will consider you accepting its use. You can change the settings or get more information.