3rd edition of the education programm "Es Baluard's Clinics"

Marina Forteza

Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma dóna el tret de sortida a la tercera edició de “Les Clíniques d’Es Baluard”, el programa estable d'ensenyament no reglat per a artistes. Les Clíniques, que compten amb el suport de l'ILLENC, comencen a partir del divendres 15 de setembre. Dirigit per la directora del museu, Nekane Aramburu, reunirà a un equip de professionals de reconegut prestigi dins del sector artístic com Ana Laura Aláez, David Barro, Martí Manen, Manuela Moscoso i Natalia Zuluaga

Aquest programa, en funcionament des de l'any 2013, s'ha ideat a partir de l'objectiu del museu per constituir-se com una plataforma viva de recerca i debat sobre els models de formació en diferents graus i nivells. Així, una de les seves vies principals és fomentar la professionalització del sector i facilitar les eines d'anàlisis, coneixement, recursos i seguiment de la pràctica creativa i del pensament contemporanis des del museu.

Les sessions de Les Clíniques, tant en les trobades grupales de setembre i abril com en les tutories individuals, se centren en l'intercanvi de coneixements entre els artistes i els tutors-coaches, l'anàlisi conjunta de projectes i l'avaluació de processos creatius. Alguns dels aspectes que es tracten són casos pràctics, com per exemple la presentació de projectes (físicament i conceptualment), el desenvolupament de processos de recerca i cos d'obra, retòrica i expressió oral i escrita, gestió, introducció en programes de suport a artistes, eines legals i de gestió financera, fórmules de divulgació i comunicació de l'obra, i intercanvis i networking.

Els participants i col·lectius seleccionats per «Les Clíniques d’Es Baluard 2017-18» són Gabriela Bettini, Arantxa Boyero, Aitor González, Mar Guerrero, Les Taradas, María León, Magdalena Planas, Marina Planas, Guillem Portell, Somosnosotros, Aurore Valade i Izaro Yeregui.

En aquesta edició, els 6 artistes balears que participen (Arantxa Boyero, Mar Guerrero, Mariaema Soler, Magdalena Planas, Marina Planas i Guillem Portell) tindran beca de matrícula gràcies al suport de l'Institut d'Estudis Baleàrics (ILLENC). També s'ha atorgat una altra beca a un artista nacional i ha estat per a Begonya García, membre del col·lectiu Somosnosotros

Entre les diverses novetats que el programa engega en aquesta edició, es troba l'acord d'intercanvi de residència en el ArtCenter/South Florida, que consisteix en una beca de matrícula i estada d'una setmana a Palma per introduir-se en el panorama artístic de l'entorn i donar lloc a trobades internacionals entre diferents àrees geogràfiques. Així mateix, dos artistes balears podran participar en una exposició col·lectiva en el FRAC Còrsega dins d'un projecte ambiciós per a creadors emergents que uneix Còrsega, Sardenya i les Illes Balears entre els seus principals museus (Frac Corsica, MAN Museo d'arte della Provincia di Nuoro i Es Baluard).

El projecte pot seguir-se a través de xarxes socials sota el hashtag #LesClíniquesBaluard i en el blog https://cliniquesdesbaluard.wordpress.com/

We use our own and third-party cookies to improve our services and show you advertising related to your preferences by analyzing your browsing habits. If you go on surfing, we will consider you accepting its use. You can change the settings or get more information.